Pioneer Alapkezelő

Befektetői dilemmák a kötvénypiacokon

A rubelpánik után kezdenek megnyugodni a piacok, de a lehetséges középtávú szélsőséges kimenetek valószínűsége nem csökkent számottevően. A világgazdasági növekedés törékeny, de egy 1998-hoz hasonló feltörekvő-piaci válságot mindenki igyekszik elkerülni. Bár a feltörekvő országok jegybankjai jelentős devizatartalékokat halmoztak fel, a fertőzés veszélye nem csökkent - nyilatkozta Nagypál József, a Pioneer portfóliómenedzsere január elején  több fórumnak is, főbb gondolait alább adjuk közre.

Európa kellemes meglepetést okozhat

Pozitív meglepetés készülődik Európában – állapította meg Forián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója. A szakember szerint egyelőre nincs deflációs veszély, épp ellenkezőleg: pozitív növekedési meglepetés van kilátásban. Alacsony az olajár, kicsi a kamat, javul a lakossági fogyasztás, a bankrendszer kezd hajlani a hitelezésre, az euró pedig sokat gyengült. Az európai részvénypiacok még nem árazták be teljesen a fordulatot. Az alábbiakban közüljük a Pioneer február 19-i sajtó háttérbeszélgetésének legfontosabb gondolatait.

Fordulat az olaj árában?

Január végétől pár napon keresztül jelentős emelkedést mutatott az olaj ára: az amerikai WTI a hordónkénti 44 dollárról egészen 54 dollárig, a Brent 48-ról pedig tizenegy dollárral  emelkedett, ami mindkét esetben 20 százalékos növekedést jelent. Később újabb esést láthattunk, majd a WTI ismét emelkedésnek indult, és az 52 dolláros szint közelébe jutott. Priegl Máté, a Pioneer elemzőjének írása, amely a vg.hu-n jelent meg.

Aktuális devizaárfolyamok

EUR: 304.1 Ft (2015-03-06)

USD: 277.24 Ft (2015-03-06)

Aktuális jegybanki alapkamat: 2,10%

UniCredit Bank